UTILITATEA SI IMPORTANTA PEDIGREE-ULUI

 

Incepem prin a sublinia ca pedigree-ul nu este un “certificat de apartenenta la o elita” si ca nu este “mai putin caine” un animal care nu poseda acest document.
Insa, un caine care nu are pedigree nu poate fi considerat “caine de rasa pura”, chiar daca, din punct de vedere morfologic, acel exemplar este identic cu cainii din rasa careia “ar trebui” sa apartina.
Aceasta inseamna ca un caine fara pedigree nu poate participa la manifestari chinologice oficiale - expozitii, probe lucru, campionate, etc. (exista si situatii speciale reglementate de regulamentele chinologice) si ca este extrem de dificil in a i se gasi un partener de monta, pentru ca niciun crescator (sau proprietar) serios nu va accepta vreodata sa isi monteze propriul caine cu un exemplar fara acte.

Pentru un cunoscător, departe de a fi o dovadă de snobism, obţinerea unui căţel cu pedigree de excepţie nu este altceva decât dovada că îşi doreşte un câine sănătos, fără boli genetice, un exemplar capabil, la rândul lui, să producă pui cât mai apropiaţi de idealul impus de standard. Astfel, solicitând un câine fără actul de origine – la care are dreptul prin naştere şi pe care Cartea de Origine oricum îl eliberează – nu se va obţine o scădere din preţ. Hârtia în sine îl costă pe proprietar doar câţiva euro, însă valoarea pe care ea o poate certifica este pentru cine ştie să o aprecieze, incomensurabilă.

Deci, putem spune “da” cainelui fara pedigree, care are aceeasi demnitate de caine ca oricare altul, cu o singura exceptie – de a nu produce urmasi.

 

 

CONCLUZIE :

 ESTE NECESAR ACEST ACT DOAR DACA DORITI SA PARTICIPATI LA CONCURSURI.